10 ting du bør vite når du starter å surfe
July 5, 2023Når du starter å surfe handler det om mer enn å bare ta et surfebrett og hoppe i vannet for å surfe noen gode bølger. Det er ulike surfe etikett regler du må følge, sikkerhetsaspekter å ta hensyn til og forhold du må sjekke. Her lister vi opp 10 ting alle nybegynner surfere bør vite!
La oss rive av plasteret: surfing er vanskelig. Noen kan også diskutere at det er en av verdens mest vanskelige sporter. Det er ikke for de late. Det er mentalt og fysisk krevende, og moder jord er sjefen over forholdene. Havet er kraftfullt og kan være ganske skremmende selv for de erfarne surferne. Derfor er det viktig å kjenne til sikkerhetsfaktorer i havet som vil holde deg, havet og alle rundt deg trygge. Det å vite hva du skal gjøre og ikke gjøre vil gjøre at du føler deg mer selvsikker i vannet og du vil mest sannsynlig ha det mer morsomt.
1 — Øv på dine svømmeferdigheter
Ikke sett for mye tillit til brettet ditt for sikkerhet i vannet. Hvis du av en eller annen grunn blir skilt fra det, må du kunne klare det på egenhånd. Derfor må du være en god nok svømmer. Svømmelengder i et basseng er en fin måte å øve på, men husk at havet er neste nivå. Derfor kan det være en god idé at du også forbedrer dine svømmeferdigheter i havet. Det vil gjøre deg bedre forberedt hvis noe skulle skje.
2 — Kjenn til grensene dine
Husk: havet er sterkere enn deg, uansett hvor ofte du trener på det lokale treningssenteret eller i bassenget. Så ikke padle ut under forhold som er for avanserte for ditt nivå. Vær forsiktig med deg selv når du begynner å surfe. Vi vet at det kan føles fristende å presse seg selv og avansere raskt, men det er viktig at du lytter til kroppen din og dine egne begrensninger.
Når du føler deg sliten eller ufokusert kan det være en god idé å padle tilbake til land. Havet går ingen vei, det vil fortsatt være der for deg når du kommer tilbake til neste økt.
3 — Å lære å surfe tar tid
Ikke mist motet hvis du ikke klarer å stå opp på brettet på din første surfetime, eller ikke klarer å fange dine egne bølger innen en uke. Læringsprosessen i surfing tar tid. Som tidligere sagt er surfing en vanskelig sport å sette seg inn i. Ved å vite dette kan du ha en realistisk holdning til fremgangen din, og læringen blir morsommere med mindre press. Du kommer til å forbedre deg over tid, alt du trenger å gjøre er å være konsekvent og øve, øve, øve!
4. Les surfe rapporter for å bli kjent med bølge forholdene
Å planlegging litt før du går ut og surfer kan være en god idé for å vite hvor og når du skal dra. Du kan sjekke surfe varselet på apper som Magicseaweed og Windguru.
5 — Kjenn til sikkerhetsaspektene i havet
Ved ganske enkelt å vite vanlige ting som kan oppstå i havet, og hva du skal gjøre når det skjer, vil du føle deg tryggere og mer komfortabel. Det er noen sikkerhetsregler som er viktige å huske på for å unngå fare for deg selv og andre surfere i vannet:
Som nybegynner er det lurt å unngå surfesteder som er for overfylte og kun surfe på de stedene dine evner tillater deg. Du vil fange flere bølger og ha det mer moro.
Å slå deg selv på ditt eget brett er en vanlig måte å bli skadet i en wipeout. Derfor er det viktig å komme så langt unna brettet som mulig og beskytte hodet med armene når du faller.
Hold deg unna impact sonen. Dette er der bølgen er kraftigst og er i ferd med å bryte, hvis du blir tatt her kan du bli dratt ned mot havbunnen med stor kraft. Ved å padle til det hvite vannet kan du unngå at det skjer.
Unngå å være for nær andre surfere for å redusere risikoen for kollisjoner.
Følg nøye med når surfe treneren din demonstrerer nødsignalene, du vet aldri når du kanskje trenger å bruke dem.
Når du padler tilbake til land etter en økt, padle aldri mot rippen/strømmen. Rippen er der du padler ut fra kysten, ikke inn. Denne strømmen er sterk og hjelper deg på vei ut. Å padle tilbake i strømmen vil imidlertid kreve mye energi. Selv avanserte surfere kan ikke kjempe mot rippen noen ganger. Men du trenger ikke å få panikk hvis du blir tatt her, rippen er smal (ofte ikke bredere enn 10-20 meter eller rundt 30-65 fot) så ved å padle ut til siden, parallelt med strandlinjen, kan du gjøre en rask flukt.
Surf aldri uten leash.
Finn et sted på stranden å bruke som et referansepunkt når du starter surfe økten, som gjør det enkelt å se om strømmene har presset posisjonen din.
6 — Hold deg rolig
Når du er nybegynner kan opplevelsen være ganske overveldende (ordspill ment) og panikk kan snike seg på når en bølge treffer deg og du blir tumlet rundt. Som nybegynner er det også lett å få panikk når du blir fanget i en strøm, men hvis du bare holder deg rolig vil alt ordne seg. Når du får panikk er det lettere å miste pusten, noe som vil gjøre det skumlere. Derfor må du være i stand til å holde deg rolig. En god måte å øve på på forhånd er å gjøre meditasjon eller pustearbeid.
7 — Følg surfeetiketten og følg reglene
Uansett hvor fristende det kan føles kan du ikke hoppe i vannet og gjøre hva du vil. Det er regler som du forventes å følge i vannet for å unngå kollisjoner og andre ulykker. For å unngå å bli stjernen i den neste kook videoen er dette noen av de gylne reglene som må følges i lineupen:
Respekter prioriteringsregelen og hvem som har rett til bølgen
Ikke dropp inn på andre surfere
Ikke snik
Unngå kylling dykk, aka ikke kast brettet vekk fra deg for å dykke under bølgen
Be om unnskyldning når du tar feil, vær vennlig og kommuniser
Å gjøre feil er en normal del av læringskurven. Hvis du ikke droppet inn med vilje, er erfarne surfere vanligvis i stand til å fortelle. Bruk sunn fornuft, lær deg reglene og vær respektfull mot andre surfere i vannet.
8 — Respekter lokalbefolkningen og de lokale reglene
En person med en lang historie med å surfe i et område blir vanligvis sett på som en lokal. Noen ganger har lokalbefolkningen sine egne varianter av surferegler i området, og det er viktig å akseptere dem. Avhengig av stemningen i det spesifikke området, kan de lokale surferne være mer eller mindre innbydende for fremmede. En enkel ting å huske på når du drar på surfeferie er at du ikke er hjemme.
Så ta et skritt tilbake og følg de lokale reglene. Noen av disse surferne har surfet i områdene siden de var barn, eller siden besteforeldrene deres var barn. Så det er ikke uvanlig at de vil beskytte stedet eller bølgen. Følger du reglene og er respektfull, vil du mest sannsynlig få respekten tilbake. Når du ikke respekterer lokalbefolkningen og reglene blir moroa med opplevelsen fjernet (og gjør det farligere også). Vi er alle bare her for å ha det gøy.
9 — Ta vare på naturen
Ok, så vi dekket hvordan du håndterer deg selv og andre rundt deg. Husk også å vise respekt for stedet der du surfer. Ikke søppel på stranden, unngå å bruke solkrem som er skadelig for havet og vær forsiktig og respekter habitatet hvis du har privilegiet med å se dyr i vannet.
10 — Start å surfe med en surfeskole
Begynner de tidligere tipsene å føles litt mye å huske på? Ikke bekymre deg. Hvis du begynner å surfe med en erfaren venn eller en coach på en surfeskole, vil de hjelpe deg med å veilede deg gjennom det hele. Treneren din vet hvordan han skal holde deg trygg, hvilket sted du skal surfe og hvordan du leser bølgene.
Du vil også lære riktig teknikk med en gang. Du vil utvikle deg raskere – og ha det mer moro enn hvis du surfer alene! Å lære å surfe med en surfeskole vil også gi deg muligheten til å møte andre nybegynnere og få venner. Tross alt er fellesskapet en viktig ting innen surfing!
Hold deg trygg og nyt havet!
Nå vet du ti viktige tips for å holde deg trygg i havet. Vil du vite mer?
Sjekk ut dette blogginnlegget om hvilket brett du skal velge og 19 andre tips for nybegynnere.
NEWSLETTER