Guide til vintersurfing: Utstyret du trenger for surfing i kjølig og kaldt vann
January 9, 2025Glassy bølger i tropiske paradis er kanskje det folk tenker på når de tenker på surfing, men vintersurfing har også så mye vakkert og magisk ved seg som du ikke har lyst til å gå glipp av! Det kan være litt mer ukomfortabelt med kaldt vær og vann enn i tropiske destinasjoner, men ikke bekymre deg; vi er her for å hjelpe deg med å holde deg varm under vintermånedene - tid for å kle på seg!
I denne guiden går vi gjennom det essensielle utstyret for vintersurfing:
Boardshorts og badedrakt
Vintervåtdrakt
Vintertilbehør til våtdrakt: Sko, hansker og hette
Ørepropper
Håndvarmere
Surfebrettvoks
Tykk leash
Fleece og hettegenser
En varm lue
Ding repair
Dry bag
En surfskate
Boardbag av god kvalitet
Dine favorittsurfebrett
Utstyr for kaldt vann: Here er våre vinter-essentials
Å bli eksponert for kaldt vann har mange fordeler, blant annet at immunforsvaret blir styrket og at kroppen frigjør endorfiner. Ikke minst så har bølgene mer trøkk i vintersesongen, samtidig som det er færre folk i lineupen! Det er viktig å huske på at risikoen for hypotermi er mye høyere i kaldt vann enn i varmt vann, så det er veldig viktig å ha rett våtdrakt og tilbehør. Her er utstyret du kan bruke for å holde deg varm:
Boardshorts og badedrakt
Selv om du holder deg god og varm i en tykk våtdrakt må du ikke glemme å ta med boardshorts eller badedrakt! Det er lurt å ha på seg badetøy av god kvalitet, som holder seg der det skal være under surfsessions. Dette er fordi det ikke er så lett å justere på ubehagelig badetøy under en tykk våtdrakt!
Vintervåtdrakt
I vintersesongen anbefales det å bruke en tykk våtdrakt for å holde seg varm og minske risikoen for hypotermi. På kalde vinterdager er det også lurt å velge en langermet våtdrakt, siden den dekker mesteparten av kroppen. Våtdrakter kommer i flere ulike tykkelser, og her er et par som passer til vintersurfing:
Tykkelse for kjølig vann
3 mm våtdrakt: Når vanntemperaturen er rundt 15°C så er en 3 mm våtdrakt, f.eks. en 3/2 mm, et bra valg. Man trenger vanligvis ikke hette, hansker eller sko.
4 mm våtdrakt: For kjølig vann rundt 12°C bør man ha på en litt tykkere våtdrakt, og kanskje til og med et par våtdraktsko. En 4/3 mm våtdrakt kan være et bra valg.
Tykkelse for kaldt og iskaldt vann
5 mm våtdrakt: Når vanntemperaturen er rundt 10°C trenger du en våtdrakt med ca. 5 mm tykkelse. Vi anbefaler at du også har på hette, hansker, og sko.
6+ mm våtdrakt: Når vanntemperaturen synker under 6°C er det tid for å ta på seg en veldig tykk våtdrakt! Du har ikke lyst til å risikere å få hypotermi, så det er sterkt anbefalt å bruke hette, tykke hansker og sko. En langermet våtdrakt med innebygd hette er det beste valget her.
Les mer om våtdrakter i vår guide til våtdrakt.
Tabell for tykkelse på våtdrakt: velg den riktige tykkelsen for vintersesongen
Vintertilbehør: sko, hansker og hette
Når vanntemperaturen er under 15°C anbefaler vi å ha på ekstra tilbehør for å holde seg varm.
Våtdraktsko: For å beskytte føttene fra vannet og holde de varme så anbefales det å ha på seg våtdraktsko. De beskytter også føttene fra skarpe overflater i vannet . Når du tar på våtdraktskoene, pass på at de er under våtdrakta, og at våtdrakta er dratt godt ned over. Hvis ikke kan skoene fylles med vann og bli kalde å ha på.
Våtdrakthansker: Hold fingrene dine varme med et par våtdrakthansker! Neopren-hansker og votter kommer i ulike typer, slik som 5-finger varianter for økt bevegelse, og votter som hindrer hendene dine fra å bli kalde.
Våtdrakthetter: Våtdrakthetter kan være innebygd i drakta, eller lagt til som en ekstra.
Ørepropper
Tilstanden exostose, også kjent som surfeøre, kan forårsake hørselstap og kan være en konsekvens av mye eksponering for kaldt vann og vind. Derfor er det lurt å ta med ørepropper for å beskytte ørekanalene sine.
Håndvarmere
Når du går opp på stranda igjen etter en kald session i bølgene kan det være fint å ha noen håndvarmere å bruke for å få tilbake varmen.
Surfebrettvoks
Vi bruker forskjellig type surfevoks avhengig av temperaturen på vannet. For vintersurfing bruker vi enten cool water, cold water, eller ice cold water voks. For de kaldeste vannforholdene brukes en veldig myk voks, som er lett å påføre.
Tabell for surfebrettvoks: hvilken voks trenger man for vintersurfing
Cool water voks: Du kan bruke en cool water voks på brettet ditt i vanntemperaturer rundt 14-18° Celsius.
Cold water voks: Når vanntemperaturen er mellom 10-14° Celsius kan du bruke en cold water voks.
Ice-cold water voks: For de modigste surferne som går i vannet når det er under 10° Celsius kan man bruke ice-cold water voks.
En tykk leash: Forholdene er ofte litt tøffere når man surfer på vinterstid, som kan bety at du trenger en tykkere leash enn normalt. Du har ikke lyst til at leashen skal ryke!
Fleece og hettegenser: Å putte på en varm fleece eller hettegenser etter en dag i kaldt vann er en helt annen følelse! Hold deg selv varm med klær av høy kvalitet, som er like fine å se på som å pakke seg inn i.
En varm lue: Hold hodet og ørene varme før og etter en surfsession med en varm og stilig lue.
Ding repair: Siden vinterforholdene ofte er litt tøffere er det høyere risiko for å få en ding på surfebrettet. Ta med deg et ding repair sett for å være på den sikre siden!
Dry bag: En dry bag er supert å ta med seg for å holde ting tørre i våte værforhold. Den funker også flott til det motsatte: å putte vått badetøy i for å forhindre at andre ting blir våte og ødelagte. Det finnes ikke noe verre enn å måtte gå rundt med våte klær i kalde temperaturer!
En surfskate for de dagene havet er flatt: Hvis været tillater det, kan du ta med en surfskate på vintereventyret ditt! Det er en flott mulighet til å øve på ulike surfeferdigheter på land.
En boardbag av god kvalitet: Ta med deg de fine surfebrettene dine på en trygg måte! En boardbag av god kvalitet er viktig for å oppbevare surfebrettene på reisen til og fra destinasjonen. Det er en god ide å gi brettene litt ekstra padding ved å pakke de i håndklær og klær inni boardbaggen.
Og, selvfølgelig, dine favorittbrett: Ta med deg dine favorittbrett fra quiveret på dette vintereventyret.
Surfedestinasjoner: våre favorittsteder for vintersurfing
Opplev det beste vintersurfing har å tilby, samtidig som du har mulighet til å tilbringe tid ute av vannet for å se fantastiske steder og henge med likesinnede folk. Sjekk ut våre surfcamps som er perfekte for en vinterferie:
Sjekk ut vår guide til sommersurfing.